Mic Mac look Out A Chocolate-Cream

MDCH CYCH DECH DKCH DEVDHCH INTCH LICH VDH Bundessieger 2012. German Winner 2013. KLBTW13.
Bundessieger 2013. 

Choco er vores skønne pensionist ❤️❤️

Choco. Tæve/Female, født d.4-12-2008. Patella luxation grad 0/0, øjen undersøgelse, intet påvist. PRA3 clear/fri. Choco har haft 2 hvalpekuld, som kan ses under D og J kuld.

Moldovisk Champion
Cypern Champion
Tysk Champion 
Dansk Champion
International Champion
Slovensk Champion
KTR Champion
Bundessieger 2012
German Winner 2013
Klub Toy Winner 2013
Bundessieger 2013
German winner 2013
Herbstsieger 2013
Kvalificeret til Crufts 2013
Kvalificeret til Crufts 2014

Vores lille fyldte chocolade pige, hun er så vidt vi ved, en af de få i denne skønne farve. Choco er, the one and only, jeg forguder hende, hun er klog, smuk, en af de hunde, man kun har få gange i sit liv, hun er helt speciel :-) hun er elsket af mange, hadet af få, pga af hendes farve, der er til tider i Tibbe verden store diskussioner om hendes farve er tilladt, race standarten siger, alle farver er tilladt, men der står også at øjnranden skal være sort, men ikke at det er diskvalificerende, hvis den ikke er sort ??? og da Choco er brun, kan hendes pigment jo ikke være sort ?? og igen da alle farver er tilladt, ja så kommer diskussionen :-) Hun har i udstillings ringen gået fra den ene sejer efter den anden, med anerkendte tibbe eksperter som dommer, hun har alene i år 2013 fået 9 nye titler, så det taler vel for sig selv, hun er GUDESKØN 🙂 hendes afkom, gør det også rigtig godt, 2 er USA champion inden de blev 1 år og Erik og Parti, som bor her hos os, har da også de første titler.

Our little stuffed chocolate-colored girl, she is as far we know one of the few in this beautiful color.
Choco 7 uger.

Denne lille historie er fortalt af Ann Rode, Kennel Mic Mac opdrætter af Choco.

 

Tænk dig et stykke fyldt chocolade med mørk chocolade udenpå og med herlig lys nougat og lidt hvidt chocolade udenpå som dekoration. Kunne dette beskrive farven på en Tibbehvalp ??Selvfølgelig ikke ! Sådanne Tibber findes ikke ! Ham deroppe som styrer over alt, ville det anderledes….. Hele denne historie begynder egentlig ved en dommerkonference i Sverige 2008. Der skulle laves et kompendium med raceklubbens kommentarer til racestandarden,- og jeg var en af de tre, som havde opgaven at lave dette kompendium. Meningerne var mange og hvert ord skulle vejes på en guldvægt. Standarden siger alle F.eks, at alle farver og farvekombinationer er tilladt, men der et krav øjenlågrandene SKAL være sorte. Der findes findes visseligt andre SKAL i standarten.

Men kyndig i farve genetik, som jeg er, ville jeg have kommentaren: vær opmærksom på leverbrun, for det er genetisk umulighed med sort pigment til brun”. Oh jeg fortryder min stædighed! Mine kollegiale opdrætter sagde, at en mørk brun Tibbe ikke fandes og svagt pigmenteret brune bare var svagt pigmenteret. Det var nu vor herre besluttede sig for at lære mig en lektie. Min søde lyse zobelfarvede Klarissa, med zoble forældre i kombination med en tricolour han, fødte tre hvalpe: en zobel, en black/tan med hvide aftegn - og så en fyldt chocolade…..!

Billeder af undret blev sendt rundt, men ingen havde set sådan en hvalp. Måske hun var dilutiv sort eller ….ved 5 ugers alderen lignede hun stadig et stykke fyldt chocolade, men ingen ved hvad hun ender med at blive, når hun skifter farve. Alle ved, at Tibber kan fødes musegrå og senere blomste op i fantastiske variationer af zobel. Oh ve og skræk, nu var hvalpene 6 uger og de obligatoriske ” ugens billeder ” skulle tages. Da jeg ikke har flere arme end jeg har, måtte jeg have hjælp, så Klarissa’s madmor, Lisbeth, kom for at holde de små under proceduren. Noget mere modstræbende end de disse tre Tibbehvalpe som ellers bare skulle sidde fint på et lyseblå tæppe og se sødt mod kameraet, har jeg aldrig mødt.

Midt i det hele råber Lisbeth-se Choco, hun er fuld af støv på hovedet! Ganske rigtigt-men det var ikke støv, men en klar sølvagtig farve i hårbunden i et bredt bælte over hovedet mellem ørene. Nærmere gennemgang af hende med hænderne viser, at der minsanten findes ”støv” i pelsen i halen også. Tja-der røg håbet om den mahogni brune hvalp! Men fotografierne blev taget, med en hvalp af gangen og det var svært nok at klare! Choco vendte bagdelen til, Tim sov og stakkels Chess så ud som om nogen havde slået hende. Endnu en uge gik, men ”støvet” så heldigvis ikke ud til at brede sig. 7 uger gamle var de blevet store og dygtige-bortset fra Tim, som skelede, så man ikke vidste hvor han så hen, men sød er han.

I disse uger korresponderet jeg flittigt med diverse kollegaer om dette med Choco’s chocoladefarve, skulle hun forblive mørk med god pigment på næsen oh acceptabel farve på øjenlågsrand? Svarene var ligeså mange som spørgsmålene. Hvor stor en procent af hendes afkom vil blive leverfarvet o.s.v. Selv bekymrer jeg mig ikke så meget om de forskellige teorier omkring genotype (gener vi ikke kan se), eftersom vi jo ikke kan sige noget sikkert om andet end fænotypen ( de gener vi kan se -farver m.v.)

Jeg fik bl.a. dokumenteret, at der faktisk blev registreret en lever/tan Tibbe som så ud som Choco, den kaldes Kryddan og født i 1998. Ved 9 års alderen havde hun ligeså meget brun som en bl/tan har sort. Kryddan blev aldrig udstillet og af forskellige årsager fik hun heller aldrig hvalpe.

Med mere end 40 års opdrættererfaring har jeg nok aldrig haft et kuld, som har engageret mig og så mange andre så meget! Nu ved 8 og 9 ugers alderen ser alle herlige ud og jeg har bestemt hvad jeg vil med dem. Næsten med en lille tåre i øjnene. Tim flytter til Trelleborg, Choco rejser til opdrættere i Danmark, som har villet have hende siden hun blev født, Chess bliver i huset.

Ann Rode
Choco

Choco's Far, Mango's Kenzo.

Choco's Mor, Mic Mac Klarissas.